MALÇ NEDİR
Toprağın üzerini örtmekte kullanılan tüm materyallere malç adı veriliyor. Yani toprak yüzeyinin ışık geçirmeyen bir materyalle örtülmesidir. Tanımdan da anlaşılacağı üzere, toprak yüzeyi ışık geçirmeyen bir materyalle örtülü olduğu için yabancı ot tohumları çimlenip toprak yüzeyine çıksa dahi fotosentez yapamadıkları için yaşamlarını devam ettiremezler.
MALÇ HANGİ ÜLKELERDE UYGULANIYOR
Malç ilk kez yaygın olarak Güney Avrupa ve Japonya’da daha sonraları Amerika, Çin, Güney Kore, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’ da uygulanmıştır. Halen tüm dünyada yaygın olarak kullanılırken ülkemizde çok sınırlı alanlarda genelde plastik örtüler kullanılmaktadır.
MALÇ NELERDEN YAPILIR
Tahılların sap ve samanı, ağaçların yaprakları, talaşı ve kabukları, öğütülmüş budama artıkları, kâğıt artıkları, taş ve çakıl taşları, farklı renklerde polietilen veya PVC gibi plastik örtüler ile agril benzeri örtüler malç materyali olarak kullanılabilmektedir.
MALÇ NE ZAMAN YAPILMALIDIR
Malç uygulamaları kışa girmeden hemen önce yapılabildiği gibi, yaz başlangıcında da yapılabilmektedir. Yeni kurulan bahçelerde fidanlar dikilir damla sulama boruları döşenir, üzerlerine de malç materyalleri serilir.
Kurulu bahçelerde ise, yabancı otlar temizlendikten sonra organik malç materyalleri (sap, saman, ağaç kabukları, talaş gibi) ağacın her iki yanına eşit genişlik ve kalınlıkta sıra üzerini kapsayacak şekilde serilmelidir.
MALÇ UYGULAMASININ FAYDALARI NELERDİR
- Malç uygulamaları güneş ışığını engelleyerek, yabancı otların tohumlarının çimlenmesini ve otların gelişmesini önler. Böylece çapa yapılmasına ihtiyaç duyulmaz. Çapa yapılmaması emek tasarrufu yanında, toprağın agregat yapısına verilecek zarar da önlemiş olur. Bu uygulama aynı zamanda doğrudan güneş ışınlarını azalttığı ve nem tutuğu için topraktaki biyolojik aktiviteyi de teşvik eder.
- Malç uygulaması, toprak yüzeyinden buharlaşmayı önemli ölçüde azalttığı için toprağın çeşitli derinliklerinde bulunan tuzların yüzeye doğru hareketini de yavaşlatmış olur. Malç kullanımı bu yönüyle toprakta tuzluluk oluşumunu engelleyici bir etkiye sahiptir diyebiliriz.
- Koyu renkli malçlar toprak sıcaklığını arttırır. Toprak sıcaklığının artması ile bitki kökleri daha iyi gelişir ve bu durum büyümeyi teşvik eder.
- Malç materyalleri toprağı sürekli nemli tutuğundan su alımında kökler daha az enerji harcar. Bunun sonucunda meyvecilikte meyve kalitesi, erkenci ve toplam meyve verimi artar.
- Malç uygulamaları toprak nemini uzun süre muhafaza ettiğinden sulama miktarı azaltılmış, sulama aralığı da artırılmış olur. Toprak yüzeyinde kaymak tabakası oluşmaz.
- Farklı özelliklere sahip malç materyalleri toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerini iyileştirir. Organik içerikli malçlar zamanla ayrışıp çürüyerek toprağı humus ve organik maddece zenginleştirir. Canlı malç olarak toprağa azot kazandırabilen ve toprak yüzeyini örten baklagiller (yonca, fiğ, korunga, bakla v.b) ekilebilmektedir. Bunların yanında tatlı patates, çilek, balkabağı gibi gelir getirici bitkiler de iklim şartlarına ve toprak yapısına göre bu amaçla kullanılabilmektedir.
- Malç uygulamanın en önemli faydası, dünyamızda azalmakta olan su rezervlerimizin, daha az sulama suyu kullanılarak, su rezervlerimizin korunmasına katkıda bulunmasıdır.
MALÇ UYGULAMALARIN SAKINCALARI NELERDİR
- Malç materyalleri bazı kemirgenler için barınma yeri haline gelebilir. Bu kemirgenler ağaç kabuklarına zarar verebilir. Bu husus yakından takip edilip gerekli tedbir alınmalıdır.
- Organik malç materyallerinin, hastalık ve zararlılarla bulaşık olmamasına dikkat edilmelidir. Hastalıklara sebep olmamak için, önlem olarak, organik malç malzemesi sönmemiş toz kireç ile muamele yapılmalıdır
- Karbonca zengin sap, saman ve çim artıkları gibi materyaller kullanıldığında, organik maddenin ayrışması sırasında mikroorganizmalar tarafından topraktaki azot kullanılır. Bu durum azot noksanlığına sebep olabilir. İlave azotlu gübreleme yapılmalıdır. Gerekli tedbirler alındığı zaman malçlama ile ilgili bu sakıncalar kolaylıkla ortadan kaldırılabilir.
Ülkemiz topraklarının organik madde miktarının arttırılması, yaşadığımız su kıtlığının etkisinin azaltılması, yüzlerce ton kullanılan yabancı ot ilaçlarının daha az kullanılmasının sağlanması için malç uygulamalarının üreticilerimize tanıtılması ve yaygınlaştırılması büyük önem arz etmektedir.
DEĞERLİ UMUTKÖY SAKİNLERİ
Bilindiği gibi Umutköy yerleşkesinde yaşamakta olduğumuz evlerimizin bahçeleri oldukça büyük. Bizler bahçelerimizi gönlümüzce kullanabiliyor ve değerlendirebiliyoruz.
Bahçelerimizde meyve ağaçları, süs bitkileri, mevsimine göre de çeşitli sebzeler yetiştirebiliyoruz.
Birçoğumuz bahçe bakımı ve yetiştiricilik konusunda araştırıyoruz ve yeni yeni bilgiler edinmeye çalışıyoruz.
Uygulanabilecek yeniliklerden biride bahçede MALÇ lama…
Yurt dışında ORGANİK MALÇ üretimi sanayii haline gelmiş durumda. Özel bahçelerde ve şehir park bahçelerinin hepsinde kullanılıyor.
MALÇ lamanın yapıldığı yerlerde başlıca etkileri;
-Otlanmayı önlüyor ve organik gübre olarak toprağı güçlendiriyor,
-Toprağı nemli tuttuğu için sulama periyodu uzuyor,
-En önemlisi de SU TÜKETİMİNİ azaltıyor.
Yönetim olarak, mevcut olan MALÇ MAKİNASINI aktif duruma getirmekle başladık işe…
Daha sonra fosseptik kuyusunun bulunduğu parselde üstü çadırlı bir yer hazırlayarak makinayı yerleştirdik. Bahçelerimizdeki ağaçların budanan dallarını makinada öğüterek DOĞAL MALÇ haline getirdik.
Malç makinesi devreye girmeden önce budanan dallar, fosseptik alanında biriktiriliyor ve bedeli karşılığında kamyonlara yüklenerek belediyenin gösterdiği bir alana naklediliyordu.
Bu işlem özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında daha da yoğunlaşıyor.
Amacımız; Budanan ağaç dallarından elde edilen DOĞAL MALÇ malzemesinin tüm üyelerimiz tarafından bahçelerinde kullanılması. Dolayısı ile bahçe bakımında organik malç/gübre kullanmak, bahçe atıklarımızı geri dönüşüm olarak değerlendirmek, yönetim giderlerimizi ve su sarfiyatımızı kısmen de olsa azaltmaktır.
Web sayfamızda yayınlanan MALÇ başlıklı yazı içeriğinde daha geniş bilgi bulunmaktadır.
Uygulama örnek fotoğraflarını sizlerle paylaştık.
MALÇ MALZEMESİ çuvallara doldurulmuş olarak hazır olacaktır.
Her üyemiz Müdürümüz ile iletişime geçerek MALÇ MALZEMESİ temin edebilir.
Saygılarımızla
Umutköy Yönetim
Etiketler
Our Office Hours
Mo-Fr: 8:00-19:00
Sa: 8:00-14:00
So: closed
İletişim Bilgileri
Telefon: 0 232 758 0040
E-posta: umutkoy.urla@gmail.com